Gorące tematy

  • 30 października 2012
  • wyświetleń: 5939

Wariacje na temat kapusty

Już po raz 14 odbyła się prezentacja potraw regionalnych ziemi pszczyńskiej. Tematem tegorocznej imprezy, która odbyła się 25 października w Ośrodku Kultury w Brzeźcach był "Kapuściany zawrót głowy".

Koła Gospodyń Wiejskich z Brzeźć, Wisły Małej, Wisły Wielkiej, Studzionki, Piasku, Czarkowa, Starej Wsi, Jankowic, Studzienic, Ćwiklic, Rudołtowic, Poręby oraz Kobióra zaprezentowały przygotowane przez siebie kapuściane przysmaki. Jak zwykle nie brakowało fantazji. Na stołach królowały więc pierogi z kapustą i grzybami, bigos, kwaśnica, gołąbki, klopsiki z mięsa i kapusty, karminadle z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi, parzybroda, żeberka w zasmażanej kapuście, paszteciki, a nawet babeczki z nadzieniem grzybowo - kapuścianym. I tak wymieniać można bez końca.

Wariacje na temat kapusty - 25.10.2012 · fot. UM Pszczyna


Tradycyjnie spośród zaproszonych gości wyłoniono komisję, która oceniała walory smakowe, a także sposób prezentacji przygotowanych potraw. Prezentacje potraw regionalnych nie mają formuły konkursu. Komisja ocenia więc potrawy nie wyłaniając laureatów. Taki sposób oceniania spodobał się burmistrzowi Pszczyny Dariuszowi Skrobolowi, który tym razem nie miał dylematów - Gdyby przyjąć skalę ocen od 1 do 10 to zarówno najniższą jak i najwyższą oceną była by dziesiątka.

Organizatorami imprezy byli: Wydział Rolnictwa Urzędu Miejskiego w Pszczynie, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie oraz Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pszczynie.

new / pless.pl

źródło: UM Pszczyna

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.