Gorące tematy

  • 10 lutego 2020
  • 15 lutego 2020
  • wyświetleń: 39067

[WIDEO, FOTO] Druga jadłodzielnia w Pszczynie już działa!

We wtorek, 11 lutego w Pszczynie otwarto drugą jadłodzielnię! Tym razem lodówka stanęła przy kościele pw. Wszystkich Świętych.

Otwarcie drugiej jadłodzielni w Pszczynie - 11.02.2020 · fot. Grzegorz Załucki


W otwarciu jadłodzielni uczestniczył zespół charytatywny oraz ks. Damian Gatnar, który pobłogosławił to miejsce i podziękował pomysłodawcom. - Cieszę, że właśnie w tym miejscu rozpoczyna swoją działalność druga w mieście jadłodzielnia. Bardzo się cieszę, że jest to inicjatywa oddolna, że ludzie widząc potrzeby tych, którzy są głodni, którym się gorzej powodzi niż nam potrafią dostrzec potrzeby drugiego człowieka. Dziś finalizujemy pewien etap, który dla wszystkich nas jest ważny - mówił proboszcz parafii pw. Wszystkich Świętych w Pszczynie.

Do tej jadłodzielni można zaglądać codziennie w godzinach 6.00-22.00. - Jak czas pokazał, takie inicjatywy są bardzo potrzebne. A my nie leniuchujemy - komentują pomysłodawcy.

Loading...


Przypominamy, że inicjatorzy akcji planują uruchomić jadłodzielnie nie tylko na terenie miasta, ale również we wszystkich sołectwach gminy Pszczyna oraz w Woli. Do tej pory otwarte zostały dwa takie punkty - przy kościołach pw. Podwyższenia Krzyża Św. i Wszystkich Świętych.

Otwarcie pierwszej w Pszczynie Jadłodzielni - 28.01.2020
Pierwsza jadłodzielnia w Pszczynie została otwarta 28 stycznia przy kościele pw. Podwyższenia Krzyża Św. · fot. Grzegorz Załucki


Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni?
  • takie, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać;
  • produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości - "najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - "należy spożyć do";
  • produkty szczelnie zapakowane lub w pojemnikach
  • wyroby, przetwory własne np. ciasto, zupa (zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania)


Jakich produktów nie należy przynosić do jadłodzielni?
  • żadnego rodzaju surowego mięsa - te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu;
  • potraw zawierających surowe jaja;
  • produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików itp.;
  • produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, a które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut;
  • produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nagnicie);
  • produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady;
  • alkoholu.

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.