REKLAMA WYBORCZA

Wiadomości

  • 28 kwietnia 2020
  • wyświetleń: 7790

Dieta w czasie izolacji (kwarantanny) - co jeść by być zdrowszym?

Artykuł sponsorowany:

Dieta ma dostarczyć wszystkich, niezbędnych substancji. Ma wzmacniać i uodparniać, nie odchudzać. To zły moment na ograniczanie kalorii i niedobory składników odżywczych. Nie powinniście się ani przejadać, ani głodzić, ponieważ może mieć to negatywny wpływ na Wasz system odporności. Węglowodany, białka i odpowiednie tłuszcze zapewnią naszemu organizmowi równowagę (wszystkie odchylenia od normy będą jednak działać przeciwko nam).

shutterstock


Niedożywienie może znacząco zwiększać ryzyko infekcji, opóźnia też powrót do zdrowia po chorobie, a także wpływa niekorzystnie na ogólne samopoczucie oraz funkcjonowanie całego organizmu.

Zalecane są 3 większe posiłki w ciągu dnia i przekąski. Powinny się wśród nich znaleźć świeże owoce i warzywa (także mrożone), produkty bogate w białko (ryby, mięso, tofu, soja, jajka) oraz węglowodany (kasze). Unikajcie chemii w jedzeniu i jedzenia śmieciowego.

Do swojej diety dodawajcie zioła. Cebula, czosnek, imbir, oregano, kurkuma, czystek, tymianek, korzeń lukrecji wykazują działanie wirusobójcze - świetnie się sprawdzą w okresie zwiększonej zachorowalności. Jedzcie więcej witaminy C. Wpływa ona na zwiększenie odporności błon śluzowych na zakażenia. Dobrymi źródłami witaminy C są przede wszystkim: papryka, czarny bez, sok z aronii i malin, kiszonki, owoce cytrusowe. Ważne mikroelementy - cynk i selen. Cynk powoduje aktywację komórek odpornościowych i chroni je przed działaniem rodników tlenowych. Selen natomiast wytwarza przeciwciała w wypadku zagrożenia infekcją. Dobrymi źródłami tych mikroelementów są: orzechy brazylijskie, owoce morza, drób, wątroba, słonecznik, warzywa strączkowe, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, migdały, sezam, kiełki, czosnek, cebula, drożdże.

Pijcie dużo płynów. Woda nawadnia organizm i pomaga w usuwaniu toksyn. Do ciepłych napojów możecie dodać imbir - produkt działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie, stymulując odporność.

Czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. ​ Do warzyw cebulowych zalicza się: cebulę, czosnek, por i szczypiorek. Poza związkami siarkowymi zawierają one także witaminy C, A, E, a także witaminy z grupy B, składniki mineralne: siarkę, selen, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Czosnek wpływa też na odchudzanie. Surowy czosnek wpływa pozytywnie na regulację poziomu cukru i złego cholesterolu we krwi. Czosnek nasila metabolizm tłuszczów poprzez termogenezę. 3 gramy (około 1 ząbek) czosnku dziennie spożywanego regularnie, wpływa na poprawę wagi jak również zmniejszenie złego cholesterolu we krwi.

Pieprz działa odkażająco i przeciwzapalnie na organizm. ​ Piperyna występująca w tej przyprawie pozwala na to, by zwiększyć przyswajanie składników odżywczych, witamin i minerałów. Jest też bardzo silnym antyoksydantem. Pozytywnie wpływa na system odporności, ma właściwości odchudzające i spowalnia powstawanie komórek tłuszczowych. Działa też moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn.

Przebywając w izolacji od innych warto sprawić, by codzienne posiłki były nie tylko urozmaicone, ale także miały wyrazisty smak i działały przeciwzapalnie. Nie zapominajmy, że jeśli dodamy czarny pieprz do kurkumy, to zwiększymy przyswajalność przeciwzapalnej kurkuminy aż o 2 tysiące procent.

Kurkuma - "złoto joginów". Wzmacnia organizm, chroni przed chorobami i... obniża cholesterol. ​ Wykazuje ona silne właściwości: przeciwzapalne, antynowotworowe (przyprawa ta ma zdolność prowadzenia do programowanej śmierci komórek rakowych) oraz przeciw utleniające (antyoksydacyjne), dzięki czemu, organizm wolniej się starzeje.

W czasie przymusowego pozostawania w domu i izolowania się od otoczenia warto wzbogacić codzienną dietę w ​ produkty bogate w witaminy z grupy B, a zwłaszcza B12​ , która ma spore znaczenie dla wegetarian. Osoby stroniące od jedzenia mięsa i produktów zwierzęcych, stanowiących bogate źródło tej witaminy (tj. ryby - szczupaki, śledzie, pstrągi, makrele, mięso - nerki, podroby oraz jaja i nabiał), mogą ją suplementować. Dobrym źródłem B12 są też drożdże spożywcze oraz produkty fermentowane tj. miso (przyprawa w postaci gęstej pasty, powstająca ze sfermentowanych ziaren soi), natto, tempeh lub algi, ale to Was nie dotyczy. Mrożone owoce i warzywa ​ też mogą być cennym źródłem witamin.

W czasie epidemii koronawirusa wielu ludzi gromadzi spore zapasy pożywienia, które może przetrwać przez długi czas i zachowuje wartościowe składniki odżywcze. Dobrze sprawdzą się w takiej sytuacji mrożonki. Zamrożone rośliny mogą być lepszym źródłem witaminy C niż owoce i warzywa z puszek i konserw. Warto też zadbać, by nasze posiłki były bogate w błonnik wpływający na perystaltykę jelit oraz suplementować witaminę D (w przypadku niedoborów, na które cierpi wielu ludzi) - bezpieczna dzienna dawka dla osób dorosłych to 2000 IU lub do 50,0 µg.

Endorfiny​ wyzwalane wtedy, kiedy jesteśmy pozytywnie nastawieni do innych, mają korzystne działanie na odporność. Zawiść i złość sprawia natomiast, że zaczynamy produkować hormony nadnerczowe, co osłabia układ immunologiczny.

Zero stresu i nerwów.

Zero alkoholu i papierosów. [/uli]

Dietetyk i trener personalny Agata Goraj-Jankowska

Artykuł sponsorowany przez Zespół Spożywczego Motylka http://www.spozywczymotylek.pl/ - sklepu internetowego dostarczającego produkty do domów mieszkańców Pszczyny i okolicznych miejscowości.