Zdrowie
- 24 października 2019
- wyświetleń: 9908
W Pszczynie oraz w Goczałkowicach-Zdroju działają miodomaty
Choć do tej pory, Złota Polska Jesień nas bardzo rozpieszcza, nieubłagalnie zbliża się zimniejszy okres, warto zatem zadbać o swoją odporność, a niewątpliwie może się do tego przyczynić spożywanie miodu. Stowarzyszenie LGD "Ziemia Pszczyńska" zachęca do zakupu miodów od lokalnych pszczelarzy, w działających na naszym terenie miodomatach - urządzeniach vendingowych przystosowanych do sprzedaży miodu, zakupionych w ramach projektu "Bee Friends".
Obecnie miodomaty zostały zaopatrzone w kilka rodzajów miodu, w tym miód spadziowy, gryczany, akacjowy, nawłociowy. W miodomatach można znaleźć także miód lipowy, wielokwiatowy oraz rzepakowy. Wszystkie miody sprzedawane w automacie są w słoikach 260 gramowych. Na terenie powiatu pszczyńskiego, miodomaty zlokalizowane są w Zagrodzie Żubrów oraz Uzdrowisku w Goczałkowicach-Zdroju (budynek szpitalny, nieopodal basenu uzdrowiskowego).
Poniżej krótka informacja nt. właściwości miodów, jakie można znaleźć w miodomatach.
Miód akacjowy
Jest jasny, przeźroczysty. Jego skład (przewaga fruktozy) sprawia, że bardzo wolno krystalizuje, nawet powyżej jednego roku. Po skrystalizowaniu jest śnieżnobiały lub jasnosłomkowy. Wzmacnia układ krążenia, oczyszcza wątrobę, działa uspokajająco, moczopędnie oraz bakteriobójczo. Zalecany przy schorzeniach nerek, dróg moczowych, nadkwasocie żołądka, oraz zaburzeniach przewodu pokarmowego.
Miód wielokwiatowy
Ze względu na łagodny smak miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla dzieci. Miód pochodzący z kwiatów letnich, ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe, znajduje przede wszystkim zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy i chorób z przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych.
Miód rzepakowy
Polecany dla osób cierpiących na choroby sercowe. Serce jako mięsień pracuje bez przerwy a najlepszą odżywką dla mięśni jest glukoza, którą właśnie zawiera miód rzepakowy. Ponieważ miód rzepakowy składa się głównie z cukrów prostych, z przewagą glukozy, jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, a tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne.
Miód gryczany
Miód o brązowym kolorze, o ostrym smaku i bardzo silnym aromacie. Podnosi walory smakowe wypieków cukierniczych (pierniki), najlepszy do wyrobu miodów pitnych. Zalecany przy niedoborze żelaza w organizmie oraz dla rekonwalescentów. Przyspiesza procesy zrastania się kości oraz działa wspomagająco przy schorzeniach układu krążenia, działa antymiażdżycowo.
Miód lipowy
Jest bardzo aromatycznym i smacznym miodem, woń przypomina zapach kwiatów lipy. Smak miodu lipowego jest bardzo charakterystyczny, lekko szczypiący w język. Miód lipowy polecany jest przy grypie, przeziębieniach, kaszlu, ma silne działanie wykrztuśne. Oprócz tego działa uspokajająco, obniża również ciśnienie krwi.
Miód spadziowy
Miód spadziowy to wspaniały miodowy "antybiotyk", działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wykrztuśnie, zawiera aż cztery razy więcej aktywnego biologicznie żelaza niż miody nektarowe, zwiększa odporność organizmu. Miód spadziowy szczególnie polecany jest przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.
Miód nawłociowy
Miód nawłociowy był nazywany kiedyś nektarem życia. Oprócz niezwykłych walorów smakowych, odznacza się wieloma właściwościami leczniczymi. W stanie płynnym ma jasnożółtą barwę (od słomkowożółtej, po jasnobursztynową). Dość szybko się krystalizuje. Po tym procesie zmienia kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja staje się kremowa. Właściwości miodu nawłociowego doskonale sprawdzają się w leczeniu dróg moczowych i skąpomoczu. Łagodzi również objawy kamicy nerkowej. Miód nawłociowy jest także polecany w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej oraz niewielkich krwawieniach układu pokarmowego.
Jest jasny, przeźroczysty. Jego skład (przewaga fruktozy) sprawia, że bardzo wolno krystalizuje, nawet powyżej jednego roku. Po skrystalizowaniu jest śnieżnobiały lub jasnosłomkowy. Wzmacnia układ krążenia, oczyszcza wątrobę, działa uspokajająco, moczopędnie oraz bakteriobójczo. Zalecany przy schorzeniach nerek, dróg moczowych, nadkwasocie żołądka, oraz zaburzeniach przewodu pokarmowego.
Miód wielokwiatowy
Ze względu na łagodny smak miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla dzieci. Miód pochodzący z kwiatów letnich, ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe, znajduje przede wszystkim zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy i chorób z przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych.
Miód rzepakowy
Polecany dla osób cierpiących na choroby sercowe. Serce jako mięsień pracuje bez przerwy a najlepszą odżywką dla mięśni jest glukoza, którą właśnie zawiera miód rzepakowy. Ponieważ miód rzepakowy składa się głównie z cukrów prostych, z przewagą glukozy, jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, a tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne.
Miód gryczany
Miód o brązowym kolorze, o ostrym smaku i bardzo silnym aromacie. Podnosi walory smakowe wypieków cukierniczych (pierniki), najlepszy do wyrobu miodów pitnych. Zalecany przy niedoborze żelaza w organizmie oraz dla rekonwalescentów. Przyspiesza procesy zrastania się kości oraz działa wspomagająco przy schorzeniach układu krążenia, działa antymiażdżycowo.
Miód lipowy
Jest bardzo aromatycznym i smacznym miodem, woń przypomina zapach kwiatów lipy. Smak miodu lipowego jest bardzo charakterystyczny, lekko szczypiący w język. Miód lipowy polecany jest przy grypie, przeziębieniach, kaszlu, ma silne działanie wykrztuśne. Oprócz tego działa uspokajająco, obniża również ciśnienie krwi.
Miód spadziowy
Miód spadziowy to wspaniały miodowy "antybiotyk", działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wykrztuśnie, zawiera aż cztery razy więcej aktywnego biologicznie żelaza niż miody nektarowe, zwiększa odporność organizmu. Miód spadziowy szczególnie polecany jest przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.
Miód nawłociowy
Miód nawłociowy był nazywany kiedyś nektarem życia. Oprócz niezwykłych walorów smakowych, odznacza się wieloma właściwościami leczniczymi. W stanie płynnym ma jasnożółtą barwę (od słomkowożółtej, po jasnobursztynową). Dość szybko się krystalizuje. Po tym procesie zmienia kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja staje się kremowa. Właściwości miodu nawłociowego doskonale sprawdzają się w leczeniu dróg moczowych i skąpomoczu. Łagodzi również objawy kamicy nerkowej. Miód nawłociowy jest także polecany w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej oraz niewielkich krwawieniach układu pokarmowego.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.